Mill Hill Missionaries

De missiecongregatie Paters van Mill Hill, waartoe Kees Breed behoorde, is op 19 maart 1866 gesticht door Herbert Alfred Vaughan. Deze latere kardinaal-aartsbisschop van Westminster wilde al op jonge leeftijd een missiecongregatie stichten. Hij krijgt toestemming van bisschop Manning. Omdat Vaughan grote devotie heeft tot Sint Jozef, vertrouwt hij de nieuwe congregatie aan hem toe: Saint Joseph Missionary Society for Foreign Missions. Het moederhuis staat nog steeds in Mill Hill, een buitenwijk van Londen. Vandaar dat de congregatie in ons land bekend is geworden als Missionarissen van Mill Hill. 
Vaughan’s lijfspreuk luidde Amare et servire: beminnen en dienen. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds het uitgangspunt van een Mill-Hiller: tijd nemen voor de ander, wie dat ook mag zijn. Een van de goddelijke opdrachten luidt: ‘Gaat en onderwijst alle volkeren’.

Vijf jaar na de oprichting van het seminarie in Londen steekt Vaughan de Noordzee over om in Nederland studenten te werven. In 1874 zijn acht van de dertig studenten afkomstig uit Nederland. De eerste Nederlandse Mill-Hillers vertrekken in datzelfde jaar naar de zwarte bevolking in Amerika en naar de missie van Madras in India (Chennai). 
In  januari 1890 neemt bisschop Jan Aelen, teruggekeerd uit Madras, zijn intrek in een huis op de Markt in Roosendaal. In de aanloop naar de 20e eeuw bouwen ze een groot missiehuis vlakbij het huidige winkelcentrum de Roselaar, in gebruik tot in de jaren 60. Het Mill Hill plein en parkeergarage is naar hen vernoemd.
De congregatie breidt in 1912 uit met een kleinseminarie  in Tilburg. In de twintiger jaren ontstaat er een opleiding voor broeders ) op landgoed Vrijland in Arnhem waar tot heden nog Mill Hillers verblijven. Tilburg wordt te klein. In 1926 openen een kleinseminarie in Hoorn en een jaar later een in Haelen bij Roermond. Tot heden is Mill Hill missionaries actief met enkele honderden missionarissen in Azië en Afrika.

Het is in 1937 dat Kees Breed zich meldt aan de deur van het Bonifatius Missiehuis in Hoorn. Hij is pas elf jaar!

Op deze website, in het boek en tijdens de tentoonstelling kunt u kennismaken met Kees, alias Brederoc.  Zijn eigen biografie, schilderkunst, en schrijverij kunnen niet los worden gezien van zijn innige relatie met Mill Hill, missie en religie. Hij zou zijn hele leven beschouwend blijven over hoe dingen beter konden, o.a. door 2e Vaticaans consilie, maar ook door vernieuwing die hij zocht in kunst en filosofie.

 

Herbert Alfred Vaughan

Mill Hill is ANBI geregistreerd: ANBI/RSIN 006 583 489

© Dutch Master Painters All rights reserved.